Nadja Spooren Panfluit PraktijkOver mij

Mijn naam is Nadja Spooren. Al jaren geef ik op verschillende locaties panfluitlessen in zuid- en midden-Nederland. Na mijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam heb ik me toegelegd op concerten in kleine ensembles, het geven van panfluitles, workshops en muzikale vertellingen via De Panfluit Praktijk. In 2015 is daar ook de verkoop van instrumenten bij gekomen.

Toen de kans zich voordeed om de Gibonus fluiten van bouwer Marek Tesluk te gaan verkopen, heb ik die met beide handen aangepakt. Zijn instrumenten zijn betrouwbaar, stabiel, hebben een mooie klank  en bovendien een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dit was voor veel van mijn eigen leerlingen een uitkomst en ik ben blij dat ik deze panfluiten nu ook voor een grotere markt beschikbaar kan stellen.

Via collega Marlies de Roos kwam ik vervolgens in aanraking met een Q’Awary subbas panfluit. Ik was erg onder de indruk van de klank en de afwerking, dus heb kort daarna contact gezocht met de bouwer om ook zo’n instrument te bestellen. Ruben Muñoz bleek veel typen panfluiten te bouwen, waarop ik besloot een pilot te beginnen met een aantal 22-pijps panfluiten en de subbas. Hij is zelfstandig ondernemer en maakt panfluiten van een materiaal dat bij mijn weten nog niet op de Europese markt te krijgen is. Het is een extra uitdaging om deze extra optie ook hier aan te gaan bieden en Ruben Muñoz daarmee een kans te bieden zijn klantenkring uit te breiden.
Een nieuwe samenwerking levert altijd onverwachte dingen op; zo zijn de eerste twee G fluiten die hij me toestuurde, 24 pijps fluiten in plaats van 22 pijps. De extra pijpjes zijn aan de hoge tonen toegevoegd, iets waar ik zelf erg aan moet wennen. Bij voldoende interesse in deze ‘pilot fluiten’ wordt de volgende bestelling wel de gebruikelijk 22-pijps.

De aanschaf van een goed instrument is zeer belangrijk voor het maken en beleven van muziek. Panfluiten zijn echter niet in elke muziekwinkel te koop en gespecialiseerd advies kan vaak niet gegeven worden als er wel panfluiten verkocht worden. Hier liep ik als student tegenaan en ook als docent was het in de beginjaren vaak een doolhof wat te kiezen uit de verschillende bouwers en handelaars. Nu kan ik een bezoekadres bieden in Grave, vlakbij Nijmegen, voor diegenen die het liefst eerst een panfluit uitproberen voor ze tot koop overgaan.

Omdat ik al jaren speel en les geef, kan ik persoonlijk, per mail of telefonisch, passend advies geven aan wie dat nodig heeft. Dit doe ik graag, want kennis vergaar ik om te delen. Een belangrijk onderdeel van de webshop is dan ook de contactpagina: aarzel niet om je vraag te stellen of om een afspraak te maken om panfluiten uit te proberen!

Over het merk Gibonus

De panfluiten van het merk Gibonus worden gebouwd in Polen door Marek Tesluk. Hij gebruikt eenvoudige maar goede materialen: esdoornhout en kunststof kurkjes om de fluiten af te dichten. Het hout heeft een warme klank en hoewel het minder flexibiliteit heeft in klankkleur dan bamboe, kun je er jaren mee vooruit als je besluit de panfluit te willen leren spelen. Gibonus fluiten klinken over de hele breedte van het instrument goed. De instrumenten hebben een prachtig laag register en bieden voor ensembles een uitkomst, want de tenor en basfluiten zijn erg betaalbaar. Ook die droom van een tweede instrument voor samenspel komt nu hopelijk voor veel spelers dichterbij.

Weten hoe de panfluiten van Marek Tesluk gebouwd worden? Neem hier een kijkje in de panfluit keuken van Gibonus.

Over het merk Q’Awary

Bouwer Ruben Muñoz is de man achter dit merk panfluiten. De afgelopen 10 jaar heeft hij zijn bouwtechniek verfijnd. Hij gebruikt Amazone bamboe, wat andere kenmerken heeft dan Europees bamboe. Het is wat dikker en die wanddikte geeft de panfluiten een iets hese klank. De fluiten zijn ook wat zwaarder dan panfluiten van Europees bamboe.
De stengels van Amazone bamboe zijn bovendien veel langer, waardoor er minder snel zogeheten knopen in het materiaal zitten. Knopen veroorzaken onregelmatigheden in het hout, waardoor de toon zeker in de lage registers met langere pijpen heser wordt, want dan wordt het steeds moeilijke om een stuk zonder knopen te vinden. Zo’n pijp is wat betreft klankkleur dan uit balans met hogere registers. Juist dat minpunt heeft Amazone bamboe niet: het levert kaarsrechte pijpen zonder onregelmatigheden. Daarom zijn zeker de basfluiten een aanrader! Natuurlijk zitten er ook knopen in Amazone bamboe, maar die gebruikt Ruben om het mondstuk vorm te geven. Hierdoor is er geen inzet nodig voor de laagste en breedste pijpen. De klank blijft daarom over de hele breedte vol, warm en ‘kneedbaar’. Je kunt veel kleuren aan de klank geven, want de boventonen die iedere pijp bezit komen goed tot hun recht.

Houd er rekening mee dat de kosten van panfluiten uit Peru mede door het maatwerk en de import hoger liggen dan de houten fluiten uit deze webshop die ‘slechts’ vanuit Polen hoeven te komen. Ook bij reparaties moet rekening gehouden worden met lange verzendtijden en relatief hoge kosten.

Van de Q’Awary fluiten zijn 24-pijps fluiten op voorraad. Deze en de subbas vanaf c klein octaaf kunnen op het bezoekadres worden uitgeprobeerd. Andere formaten panfluiten van dit merk kunnen op maat worden gebouwd. Heb je een bepaalde wens, neem dan vrijblijvend contact op. Ik bespreek graag wat de mogelijkheden en eventuele kosten zouden zijn.